Hanna Bergström / 2 min läsning / Attefallshus
När man ser reportage om människor som bor i attefallshus slås man av hur effektivt allting är. Var sak har sin bestämda plats och trots att huset är litet känns det varken trångt eller hoptryckt. Nyckeln är att varje yta är smart planerad.
Inte bara det som syns utan även det som inte gör det. Sovloft för att kunna få dubbel användning av ytan, sittmöbler med inbyggd förvaring, hyllor och skåp på väggarna gör att all plats blir mer värd än i en större bostad där man inte är lika noga med varje centimeter.
Men det är inget självändamål att kunna breda ut sig. En hall blir inte bättre för att man kan ställa skorna på många olika ställen och ett kök blir inte trevligare av att man kan fylla upp en hel bänk med disk.
Ta en husvagn som exempel, där man genom effektiv användning av alla ytor kan inhysa en hel familj på några få kvadratmeter. Detta genom att borden går att sänka ner till slafhöjd och därigenom utöka antalet sängplatser. Britsarna som är sängar på nätterna blir sittplatser på dagtid. Under britsarna är det förvaring av både batterier och kläder, och alla väggar har skåp för mat och personliga ägodelar.
Samma sak gäller attefallshus, men med större marginaler. Eftersom höjden är ungefär dubbelt så stor som en husvagn kan man också arbeta med rymd. Det kan tyckas slöseri att ha över tre meter takhöjd i delar av sin stuga, men volymen gör att huset känns större. Lägg därtill stora och många fönster som både garanterar ett gott ljusinsläpp och ger utsikt som gör att man aldrig känner sig instängd.
Till skillnad från husvagnen kan attefallshuset också möbleras flexibelt. Ett hus som inte ska köras runt på motorvägarna behöver inte ha väggfasta skåp eller sittplatser som är fastskruvade i golvet. Hopfällbara stolar och bord gör att användningsområdet för ett och samma rum i ett nafs kan ändras flera gånger om dagen.
Man behöver inte ens hitta de här lösningarna själv, även om det kan vara kul. Det finns företag som ägnar hela dagarna åt att konstruera stolar som både kan vikas ihop och förvaras under sängen och vecklas upp till ett extrabord, trappor med inbyggd bokhylla, sängar som går att hissa upp i taket med en elektrisk vinsch, och vanliga, effektiva bäddsoffor.
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!