Andreas Lindberg / 2 min läsning / Grund
Alla hus börjar med grunden, oavsett om det är en redskapsbod på en kvadratmeter eller en tvåplansvilla. Något som också gäller alla byggnader är att om man slarvar med grunden går det inte att rädda upp situationen genom att bygga ett extra bra hus. Grunden är liksom … grundläggande.
Skulle ni stöta på problem längs vägen föreslår vi därför att ni hör av er till våra byggexperter som kan guida er igenom svårigheterna, men här följer en översiktlig beskrivning av hur ni går tillväga i arbetet från idé till färdig grund.
Börja med att välja platsen med omsorg. Allra helst en hög punkt med stabil mark, men åtminstone en markplätt med bra dränering. I praktiken vill man bygga där huset passar in – garaget vid vägen, verandan i söderläge och lusthuset med bäst utsikt. Men välj inte en gyttjepöl där det går en underjordisk flod, det är att skaffa sig onödiga utmaningar.
Ju bättre plats ni valt, desto lättare blir detta. Målet är ett så torrt underlag som möjligt för att undvika att fukt tränger in underifrån. Gräv för detta ändamål bort det översta lagret jord och ersätt det med grus, på en lite större yta än huset. Blommor invid husknuten är jättevackert, men inte särskilt praktiskt.
Den här punkten började ni antagligen fundera på långt innan ni tog första spadtaget, men nu är vi framme vid själva genomförandet. Här är de fyra vanligaste alternativen.
Den mest avancerade lösningen. Ett alternativ för fritidshuset och möjligen Attefallshuset. På friggeboden börjar det bli överkurs med hel grund, och på ännu mindre byggnader är det definitivt att överdriva.
Med hjälp av frigolitelement bygger man en slags swimmingpool som man fyller med betong efter att man först dragit rör för vatten, avlopp, el och eventuell golvvärme.
Byggvaruhuset kan hjälpa er med rätt element och dimension utifrån ritningen på huset.
Det vanliga är att man bokar en betongbil när förberedelserna är klara för ska man fylla grunden med betong från den egna betongblandaren får man avsätta väldigt mycket tid och vara beredd att bära betongsäckar tills ryggen nästan går av. En annan lösning är att man tar in anbud från företag med erfarenhet av betongplattor och låter dem göra hela plattan för här kan kostnaderna springa iväg ifall man inte får allt rätt på första försöket.
Ett betydligt enklare alternativ till betongplattan är att nöja sig med ett antal fästpunkter i form av betongplintar. Plintarna kan man köpa färdiga och gräva ner i marken. Mät med snören och vattenpass eller laser för att få dem på rätt plats och höjd. För att göra de enklare för dig har vi tagit fram en plintplan till nästan alla våra hus. Det är en ritning som visar hur du skall ställa plintarna - helt enkelt!
Betongplintar går också utmärkt att gjuta på plats. Förslagsvis i gjutpapprör som grävs ner och fylls med betong som får stelna, eller ”brinna” som man säger. Det tar lite tid att gjuta egna plintar, men kan bli billigare än att köpa prefabricerade. Dessutom är papprören mer lätthanterliga än tjocka betongplintar som man inte direkt kan slänga upp i takboxen på tjänstebilen.
För små hus kanske man inte ens behöver plintar. Särskilt på lekstugor och mindre förråd räcker det gott att lägga murblock på marken, men även här behöver man mäta så att de hamnar på rätt plats och höjd.
Med undantag för alternativet betongplatta lägger man sedan reglar, så kallade bärlinor för att binda samman fästpunkterna, förslagsvis tryckimpregnerade reglar med dimensionen 45x90 mm. Sedan är det ”bara” att bygga ett hus ovanpå konstruktionen.
Lycka till!
Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.
Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!