hello world
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Vägen till ett bra fundament

Jonny Bergström / 2 min läsning / Grund

Man brukar säga att allt bra skapas från grunden. Och detta stämmer i de flesta fall, i synnerhet när man talar om byggbranschen. Här blir nämligen genvägar mer ofta än sällan senvägar. Det allra första praktiska steget vid alla byggnationer är såklart fundamentet som byggnaden ska vila på. Detta är något som alla stora byggföretag väl känner till men också något som alla byggsugna privatpersoner bör vara medvetna om.  

Oavsett om du planerar att bygga ett Attefallshus, en Friggebod eller en bastu på tomten, så kommer du alltid stå inför utmaningen med att bygga ett hållbart markfundament. Ett mindre bra fundament är definitivt inget du bör nöja dig med – det är ju trots allt detta som ska bära upp byggnaden under de kommande åren/decennierna. Det finns dock ingen perfekt mall för hur ett bra fundament ser ut. Fundament kan nämligen se ut och byggas på flera olika sätt.

Vad är då alternativen?

Leca-block är ett vanligt alternativ vid mindre byggnationer, som förråd eller lekstugor. Då gräver man ut matjorden ner till till frostfritt djup, lägger ut en markduk och fyller upp med makadam. Därefter lägger man ut Leca-blocken och kontrollerar att de ligger i lod.

Betongplintar är det vanligaste alternativet bland hemmabyggare som önskar ta sig an mindre byggprojekt. Plintarna grävs ner till frostfritt djup och placeras i rätt nivå. Sedan jämnar man av ytan med grus eller makadam. I våra manualer har vi plintplaner till våra hus, som ni kan följa. Där har vi specificerat hur många plintar som krävs och hur de bör placeras. Nackdelen med plintar är att det tar mycket kraft och tid att gräva ur grunden och få plintarna i våg.

Helgjutna betongplattor betraktas ibland som den mest ambitiösa varianten av markförankringar vid hemmabyggen. Innan betongen kan gjutas skapar man ett bärlager. Därefter bygger man en gjutform och lägger dit armeringsjärn. Betongplattor lämpar sig bäst för större byggnader eller i hus där man planerar att lägga in golvvärme. Att gjuta en betongplatta är ett betydligt dyrare alternativ än t.ex markskruv.

Markskruv är ett smidigt alternativ till plintar. Då tar ni hjälp av ett företag som specialiserar sig på markskruv och kommer ut och skruvar ner markskruven. Skruvarna skruvas ned i marken och kan enkelt korrigeras. Själva byggarbetet kan dessutom påbörjas redan samma dag. Markskruvens enda begränsning är om underlaget utgörs av enbart berggrund eller stora stenar. Om huset ska stå delvis på öppet berg är det däremot möjligt att använda markskruv.

Vilket alternativ ska jag välja?

Ja, varje förankringsvariant har uppenbarligen sina fördelar och begränsningar. Alla dessa val gör det förstås heller inte lätt för den byggsugne att fatta rätt beslut när allt man vill är att greppa hammaren och påbörja sitt drömprojekt.

Vill ni hålla en så begränsad budget som möjligt och gärna gör hela arbetet själv är plintgrund ett bra alternativ som passar för de flesta hus. För mindre hus är lecablock ett smidigt val. Att gjuta en betongplatta är ett lite mer omfattande arbete som de flesta hemmabyggare väljer bort. Vill man lägga in golvvärme är det däremot det självklara valet. Många väljer då att ta hjälp av ett lokalt byggföretag som förbereder grunden.

Markskruv är ett snabbt och smidigt alternativ till plintar. Med markskruv slipper ni grävarbetet och kan komma igång med bygget snabbare. Markskruv är kvalitativa markfundament som är byggfärdiga så snart den sista skruven är satt. Du, å andra sidan, slipper uppgrävda gräsmattor, nedtrampade rabatter, spadar och tunga betong-säckar. På köpet får du förstås mer tid över till annat. Vi vill såklart att du lyckas med ditt byggprojekt och hittar det alternativ som passar just dig.

Vårt tips är att du tänker ett varv till över vilken typ av fundament som passar dig bäst. Oavsett om du prioriterar tid, pengar eller mindre påverkan på miljö och natur, så kan skillnaderna faktiskt vara ganska så stora.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!