hello world
Din kundvagn
Din kundvagn är tom, men så behöver det inte vara! Ring oss på 0200 - 120 310 om ni behöver rådgivning

Det här är U-värde

Andreas Lindberg / 2 min läsning / U-värde

U-värde är ett sådant där begrepp det pratas om bland förståsigpåare, men vad betyder det och hur stor roll spelar det? Det ska vi ta reda på nu.

U-värde är måttet på ett materials värmeisolerande egenskaper. Ju lägre U-värde desto bättre isolerande förmåga, för egentligen mäter U-värdet hur mycket energi man förlorar. Den som inte är rädd för att framstå som en dryg besserwisser kan istället för U-värde kalla det värmegenomgångskoefficient.

Hur beräknas U-värden?

Man kan i princip räkna ut U-värdet på alla typer av material, men oftast används begreppet i samband med fönster och dörrar. För den som vill är det fullt möjligt att räkna på hur stor energiförlust man får med ett högt U-värde jämfört med ett lågt. Allt man behöver veta för att få ihop ekvationen är hur stora fönster man har och skillnaden mellan ute- och innetemperaturen, och så multiplicerar man ytan i kvadratmeter och temperaturskillnaden med U-värdet. Vill man inte använda miniräknare finns appar att ladda ner.

Det är svårare att räkna ut hur kallt det kommer att vara vid huset under de år fönstren ska sitta där och i praktiken är det nog få husägare som gör dessa uträkningar, men det är bra om man åtminstone förstår principen.

Ett bra fönster ska hålla kalluften ute och varmluften inne. I fönster med högre U-värde kommer det uppstå kallras när det är kallt ute. Det här kan bli så pass påtagligt inne i huset att man lätt upptäcker det genom att ställa sig vid ett fönster och känna att det drar kallt från fönstrets glasyta. Märks det inte på temperaturen märks det garanterat på elräkningen, för precis som vid dålig isolering i väggar, golv och tak blir det dyrare att värma upp ett hus vars dörrar och fönster har högt U-värde.

Dags att byta fönster?

Varför byter man då inte ut alla fönster mot nya med lågt U-värde? Det borde väl vara en vinst för både plånbok och miljö? Riktigt så enkelt är det inte. På äldre hus är det svårt att räkna hem en investering i nya fönster med lägre U-värde, för om inte resten av huset är bra isolerat gör det liten skillnad att byta till fönster med bättre isolering. Det blir lite som att sätta på sig varma kängor på Antarktis för att inte frysa ihjäl, om man i övrigt har shorts och bar överkropp. Att byta ut fönster kostar ju också pengar, även om man skulle göra jobbet själv.

När man köper/bygger nytt är det däremot ofta värt att ägna fönstrens U-värde en tanke. I ett nytt, välisolerat hus som ska värmas upp vintertid bör man sikta på fönster och dörrar med U-värde på 1-1,4. Särskilt om det ska stå i ett köldhål i norra Norrland. Om huset i första hand ska användas sommartid kan man lägga sin energi på annat.

Polhus har ofta U-värde 1,1 på fönster och dörrar i sina större hus, vilket alltså med god marginal uppfyller kraven, och det är förstås särskilt viktigt i hus med stora glaspartier eftersom fönster med dåliga isolerande egenskaper skulle riskera att bli en kostsam energitjuv. Men det finns också billigare varianter med högre U-värde och tunnare väggar för den som vill ha ett renodlat sommarhus. För det är ju onödigt att lägga pengar på något man inte behöver.

Mer än 20 års erfarenhet – samlat på ett och samma ställe.

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

GRATIS GUIDE

Bästa sättet att komma igång - vår guide!

30 sidor med illustrationer & förklaringar

Monteringsguiden innehåller värdefulla tips och råd från våra byggtekniska experter. Ett bra underlag och en handbok för dig som planerar att montera huset själv. Vi går igenom vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar bygget, vilka grundlösningar våra experter rekommenderar och hur monteringen går till.

Läs allt om detta och mycket mer i vår guide. Monteringsguiden skickar vi kostnadsfritt till din e-post. Lycka till med projektet!